Khamis, 19 Julai 2018

Pameran Seni Lakar Wanita 2018

Gambar oleh Balai Seni Negara

Di sebelah belakang Creative Space, Balai Seni Negara adalah serving table makan-makan untuk petang itu. Aku bau macam diorang serve serawa durian. Harum. Sangat terpanggil untuk menceduk barang semangkuk dua. Tapi aku takde time. Tiga jam allocation di Pameran Seni 2018 oleh Lakar Wanita bagai tidak cukup.

Lakar Wanita adalah satu kumpulan seni yang diasaskan oleh Zurin Shaari pada tahun 2015. Ketika itu Zurin Shaari mahu menentukan hala tuju karyanya. Tidak lagi mahu sekadar menunggu pameran dianjurkan untuk disertai. Zurin Shaari melihat kumpulan Okra dan Pelita Hati sebagai satu inspirasi. Dikumpulnya rakan-rakan yang berkarya. Satu common thing among them is mereka semuanya wanita. Maka, semudah itu, kumpulan seni ini ditubuhkan. Eliza antara artis yang dijemput dan telah menjadi penyokong kuat kepada terealitinya kumpulan ini. Nama Lakar Wanita itu dicadangkan oleh Hidawati (I think so kata Zurin) dan next thing lead to another, Lakar Wanita berjaya mendapat tempat di Galeri Shah Alam untuk pameran pertama mereka pada tahun 2016. Ketika itu Lakar Wanita dianggotai oleh 7 orang artis dan kesemua mereka tenaga pengajar di UiTM Shah Alam.

Pameran Seni 2018 oleh Lakar Wanita kali ini merupakan pameran berkumpulan ke tiga mereka sejak ditubuhkan. Jumlah artisnya bertambah. Tidak lagi sekadar dari sekitar
pensyarah, separuh dari artis kali ini merupakan artis sepenuh masa. Sedikit sebanyak membuatkan kumpulan ini nampak lebih serius. Pameran ini lebih menarik, lebih cantik dan lebih matang. Jika dua pameran sebelum ini karya-karya artis disusun menurut stail karya, kali ini mereka memamerkan cara terkumpul - setiap artis punya dindingnya sendiri. Artis dan karya sudah punyai definate stail, tema dan stroke yang personal. Mereka juga berpakat bekarya dalam satu ukuran kanvas yang sama.

Rozarina Johari dan hasil karyanya.Aku tertarik dengan karya Rozarina Johari. Rozarina menjahit dan mencantum kain-kain perca menjadi sebuah karya. Bentuk akhir karyanya agak statik namun bibit-bibit idea dan tanda-tanda eksplorasi jelas dalam siri karyanya. Aku percaya ini adalah permulaan baik dan beliau masih lagi mencari dan mencuba.Karya Hidawati Amin

Aku secara peribadi juga nampak peningkatan karya Hidawati Amin dari segi penguasaan mediumnya. Beliau menjahit pada kanvas. Jahitannya teratur, terurus dan terancang. Tenang dan cantik. Satu proses mengenal dan memahami medium. Satu proses knowing the law sebelum breaking the law. Simplification of a subject matter is actually a show of mastery in understanding the subject matter itself. Seorang artis yang membuat coretan figura dan menjadi tepat kadar bandingnya pasti telah menguasai ilmu lukisan figura secara terpeinchi sebelumnya.


Melentur Buluh katanya.

Saya menjangkakan Lakar Wanita dianggotai oleh wanita bergelar ibu semuanya. Pameran ini, seperti pameran pertamanya, turut memamerkan karya anak-anak (didik) mereka. Ada diantaranya boleh menandingi karya artis berpengalaman Elly Nor Suria. Kalau difikirkan, mana mungkin artis bergenre naiv ini menandingi artis naiv!

Elly Nor Suria
Pameran yang akan tamat pada 22 Julai ini sebenarnya amat soothing to the eyes. Tidak berat sangat, tidak terlalu conceptual dan lebih decorative. Tahniah pada semua artis yang terlibat – Prof Dr. Norwani Md. Nawawi, Zurin Shaari, Hidawati Amin, Elliza Hashim, Ainun Jariah Yaacob, Sherin Ng Lay Hwa, Alice Chang Oi Lai, Fauziah Hj Yahaya, Elly Nor Suria Md. Zainudin, Lyna Khairi, Rozarina Johari, Sammi Ng Sam Moey dan Mastura Hj. Mohd Jarit. Tahniah juga pada kurator Dr Sharmiza Abu Hassan, herself a sculptor and a good lecturer. Majlis pembukaan yang dirasmikan oleh Prof Dr Siti Zainon Ismail pada jam 3 petang itu berakhir sekitar jam 4:30 petang bilamana tetamu mula menyelak smartphone mengintai waktu dan serawa durian hanya tinggal bau.

Prof Siti Zainon menyambut cenderahati diberi oleh Zurin Shaari
- Gambar dari Balai Seni Negara


Dr Sharmiza (paling kiri) selaku kurator Pameran Seni 2018

Lyna Khairi, karyanya & Alice Chang

Karya Ainun Jariah
Karya Mastura JaritBerucap adalah Puan Faridah Hanim Abd Wahab, Kurator Kanan,
Ketua Seksyen Pengurusan Pameran, Koleksi dan Konserversi


Elliza Hashim dan siri karyanya

Prof Dr Noni dan Alice ChangTiada ulasan:

Catat Ulasan