Selasa, 24 Julai 2018

PAMERAN KASIH BUNGA PUTIH: ROH KEMANUSIAAN


Satu pameran seni yang sangat berprestij, mempamerkan karya antara artis terbilang tanahair, sedang berlangsung sehingga hujung Julai 2018 ini. Pameran yang diberi nama KASIH BUNGA PUTIH: ROH KEMANUSIAAN ini diadakan bagi memperingati Sasterawan Negara Dato’ Dr Usman Awang yang telah banyak menyumbang pada seni dan politik tanahair. Wan Osman Wan Awang lahir di
Kuala Sedili pada 12 Julai 1929 dan meninggal dunia pada tahun 2001.  Pameran ini adalah anjuran bersama Yayasan Usman Awang bersama ASWARA.

Hadir di atas pentas adalah Dr Syed Husin Ali; Pengerusi Yayasan Usman Awang, En Zain Azhari Zainal Abidin; tetamu kehormat dan perasmi majlis, Prof Madya Dr Md Nasir Ibrahim; Timbalan Rektor HEA, ASWARA; dan anak didik  Usman Awang, pengerusi bersama dan penyelaras pameran, Prof Dr Siti Zainon Ismail.

Sejurus perasmian, Puan Ras Adiba Radzi telah mendeklamasikan sajak Kekasih tulisan Usman Awang. Penonton terpaku. Terpamer adalah karya-karya oleh, antara lainnya, Suzlee Ibrahim, Jailani Abu Hassan, Raja Azhar Idris, Nora Abdullah, Norwani Md Nawawi, Lyna Khairil, Marvin Chan, Safwan Ahmad, Dzul Afiq Zakaria, Raja Zahabuddin Raja Yaacob dan Mazlan Noor. Juga karya Redza Piyadasa & Nirmala Shanmughalingam. Para hadirin terdiri dari kalangan pengkarya sendiri, art collectors, penggiat serta peminat seni. Juga kehadiran istimewa yang menjadi tumpuan adalah Sasterawan Negara Pak Samad Said dan suteradara ulung Uwei Hj Shaari.

Kurator pameran adalah Faizal Sidek & Sarah Vogeler.

Dan esoknya, ada seorang artis hadir pada galeri ini, kecewa "I didn't know ada pameran sehebat ini, I missed the opening!"

The masters of ceremony and the crowd

Pemuzik Hafiz & NadimRaja Azhar & Jai berlatarkan Karya bertajuk Jaguh Kampung

A.Samad Said dan seekor kucing putih
Raja Zahabuddin & Marzuki
Potret SN Usman Awang, 2018, Mohamad Hassan

Cenderawasih: Di Atas Garisan Merah, 2017, Anwar Rahman
dan Penjaga Nasi Lemak, 2018, Zakaria Ali

Peminta, 2018, Lyna Khairi

Yang Terpendam, 2018, Marvin Chan

Karya Safwan Ahmad

Siti Zainon, Zakaria Ali & Siti Zainon

Cross the Boundary, 2018, Zaimie Sahibil

Mazlan Noor @ Along membaca sebuah sajak
karya SN Usman Awang
Tiada ulasan:

Catat Ulasan