Khamis, 15 November 2018

04/30 - Life Hardships

It was a normal day at the office when I got a message from a friend in need.
This guys needs some money. Knowing him, I know it's hard for him to ask for a help. What more for money. And the amount he asked for wouldn't last him and his family beyond the day.

He is going through the moment when you start questioning life. Doubting God. And losing hope. I wish I could do more. I feel texting encouraging words would worsen the case. I did text him - minimum words.
May you and your family will never have to go through what I am going through - he replied.
I wish I could do more.

Selasa, 13 November 2018

03/30 - Minor Glitch


So you have a goal. You want to stop smoking. After just 2 days, you light one up again. You fail. And a lot of people gave up all together. But this article I read once rationalised that making mistakes, are a human thing. If we can recognised this as minor glitch, we will eventually get to stop smoking. You will get to your goals with some minor glitch.

Smoking, diet, exercise and writing.

Day 03/30

Khamis, 8 November 2018

02/30 - Ideas


I have actually tried this before. Writing consistently. What was lacking is not the flair, not the time, but the story.

Ideas, either in the form of paintings, writings, cartoon strips or inventions, comes from reading and experiencing. From doing stuff. Experiencing new things.

By going through life on a routine, doing the same thing day in and day out, ideas can be drain out. Routine, a human behaviour, dulls out life.

Reading is a good source of ideas. Reading is cheap and mobile. Reading is experiencing other people experience. Reading is harvesting ideas. As long as you read without prejudice.

02/30 - The Dirty Staircase


It was dirty, filthy and smells of urine. The staircase and the area in front of the lift. I can't stand it anymore, so I pulled out my garden hose. A bright orange 30 metre long hose. I turned on the water and sprayed all over the staircase. I put the water to full force. From where i stand, I could even wash the area in front of the lift. Mom looked at me and said thank you in an almost whispering voice.

"It's free," I replied pointing to the water pipe.

Soon, the place was clean. A lady, resident of the flat, came out and rearrange the shoes in front of her house. She walked back into the house. I was pretty sure she is my sister. All was neat and tidy then. I washed the whole 4 or 5 floors without moving from my place. I accidentally washed down a slipper from the lady's place. It fell to the ground floor. She'll picked it up herself, I thought.

Day 02/30

Rabu, 7 November 2018

01/30 - So I Decided To Write


Embracing the social media trend I came up with a hashtag 30 days challenge. As the school holidays is nearing, I came up with this idea for my children. Do something for 30 days. One simple thing, craft, art, write, anything that can be learn, for 30 days non stop. Spend a few minutes, maybe half an hour each day.

One decided to go with origami. The other one still haven't found his thing.

And I am going with writing. Lets throw in a drawing together with this. How about that?

Day 01/30

Ahad, 30 September 2018

Zahin Melukis

Zahin Melukis 30 September 2018

Aku memang suka lukis orang. Tapi day by day, makin tak tercari masa nak melukis.

Sabtu, 18 Ogos 2018

Koleksi Sampul Raya 2012 / Hijrah 1433

Maka pada tahun 2012 bersamaan 1433 Hijrah aku dah ada banyak sikit koleksi angpow. Mungkin aku dah sedar yang aku collector santai sampul raya.
Di sini disertakan 15 design sampul raya.

Sampul Raya AEON yang disertakan sekali tarikh sambutan
- 1433 Hijrah.

Rabu, 15 Ogos 2018

Malaysian Made, China Bound: ANIMASIA @ Kre8tif! Conference 2018

This talk is about the series Chuck Chicken by Animasia Studio Sdn Bhd presented by their COO, Wong Kuan Loong.

Ah Loong giving his talk while Hassan Muthalib listens. The hall wasn't
empty, it's just the crowds were filling in the back row first. Malaysian
hospitality picked up from school days.

Animasia Studio is simply Bola Kampung! An animated series that was first shown on RTM, then produced into CDs before making it's way into Disney channels. I love the character design. Animasia is also Supa Strikas - the animated football team with Caltex logo on the jersey. Selling 'em young. Animasia Studio is also, although not too popular here, Chuck Chicken.

Inspired By
The pony tailed Kuan Loong started his talk loud. A jolt to the sheepishly audience of mostly Malaysian. It all started in the year 2001. That year, Kuan Loong was running a small multimedia

Selasa, 14 Ogos 2018

My Journey by Les' Copaque at Kre8tif! Conference 2018

After a lot of years being aware of the existence ofLes' Copaque,
I noticed that there is an apostrophe after the Les word.  

The talk, a 20 minutes long was given by Les' Copaque owner and Managing Director, Hj Burhanuddin Md Radzi - the name was pronounced as Em Dee Radzi. MD as the letter M and D. The announcer didn't do much homework.


Les' Copaque the Name
Les' Copaque is a French-ly name with no meaning in French nor it is related to French. Last Kopek is the lingo or the slang used when you are playing cards and you have your last card with you. Last

Selasa, 24 Julai 2018

PAMERAN KASIH BUNGA PUTIH: ROH KEMANUSIAAN


Satu pameran seni yang sangat berprestij, mempamerkan karya antara artis terbilang tanahair, sedang berlangsung sehingga hujung Julai 2018 ini. Pameran yang diberi nama KASIH BUNGA PUTIH: ROH KEMANUSIAAN ini diadakan bagi memperingati Sasterawan Negara Dato’ Dr Usman Awang yang telah banyak menyumbang pada seni dan politik tanahair. Wan Osman Wan Awang lahir di

Ahad, 22 Julai 2018

Kartunis Tembakau Yang Aku Kenal

Aku tidaklah akrab dengan Tembakau. Tapi bolehlah aku whatsapp dia dan dia whatsapp aku. Kali pertama aku dikenalkan pada Tembakau serke 2012 adalah atas dasar job storyboard. Itu jugalah kali pertama aku dengar nama Tembakau dan karya Kartininya. Barangkali karyanya hit ketika aku sudah tidak lagi membaca majalah humor.


Satu dua board pertamanya masih dalam bentuk manual
kalau tak salah aku

So jadinya aku kenal Tembakau as board artist, bukan as kartunis. Dia pernah menstoryboardkan 3D animated series bertajuk Semangat Tuah, hasil direction aku dan

Jumaat, 20 Julai 2018

Kerajaan Baru Sistem Lama: Bolehkah RTM?

Satu laporan Bernama menyebut:

"Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan memperkenalkan mekanisme baharu mengenai permohonan dan penyaluran dana kerajaan bagi penerbitan dokumentari untuk siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM), dalam masa terdekat.

Menterinya Gobind Singh Deo berkata sistem sedia ada mempunyai banyak kelemahan yang perlu diperbaiki, termasuk masalah ketirisan."


Kebanyakkan penggiat seni kedai kopi menyambut baik satement Menteri baru. Namun, andai diteliti, sistem kerajaan dahulu amat baik. Syarat, peraturan, procedure dalam mendapatkan tender kerajaan sebenarnya satu peraturan yang telah diteliti dan ditambahbaik dari masa ke masa.

Ketirisan itu bukannya pada ketidaksesuaian dan kelemahan sistem. Ketirisan itu pada orang yang menyelenggara sistem - pada pegawai kerajaan, pada pemilkiran dan pada branding govement servant yang telah diterap masuk zaman berzaman.

The Boss is Always Right merupakan satu sikap yang dipegang ramai pegawai kerajaan atasan, so much so, mereka mampu menyatakan pendirian mereka secara terbuka, memegang prinsip ini.

Maka siapa sahaja yang menerajui RTM, akan punya masalah kerana sikap pegawainya yang angguk tanpa soal kerana aku hanya menjalankan tugas aku. Sekumpulan lagi pegawainya yang beretika tidak pula berjawatan dan tidak ada saluran mengadu kecelakaan.

Tuan Menteri perlu menyelak semula pintu RTM, memandang tenang penjawatnya dan berkata, "kalau nak menurut biar berakal, kalau mengikut biar pintar," pijak bola raga dan bukalah kuda-kuda.

Khamis, 19 Julai 2018

Pameran Seni Lakar Wanita 2018

Gambar oleh Balai Seni Negara

Di sebelah belakang Creative Space, Balai Seni Negara adalah serving table makan-makan untuk petang itu. Aku bau macam diorang serve serawa durian. Harum. Sangat terpanggil untuk menceduk barang semangkuk dua. Tapi aku takde time. Tiga jam allocation di Pameran Seni 2018 oleh Lakar Wanita bagai tidak cukup.

Lakar Wanita adalah satu kumpulan seni yang diasaskan oleh Zurin Shaari pada tahun 2015. Ketika itu Zurin Shaari mahu menentukan hala tuju karyanya. Tidak lagi mahu sekadar menunggu pameran dianjurkan untuk disertai. Zurin Shaari melihat kumpulan Okra dan Pelita Hati sebagai satu inspirasi. Dikumpulnya rakan-rakan yang berkarya. Satu common thing among them is mereka semuanya wanita. Maka, semudah itu, kumpulan seni ini ditubuhkan. Eliza antara artis yang dijemput dan telah menjadi penyokong kuat kepada terealitinya kumpulan ini. Nama Lakar Wanita itu dicadangkan oleh Hidawati (I think so kata Zurin) dan next thing lead to another, Lakar Wanita berjaya mendapat tempat di Galeri Shah Alam untuk pameran pertama mereka pada tahun 2016. Ketika itu Lakar Wanita dianggotai oleh 7 orang artis dan kesemua mereka tenaga pengajar di UiTM Shah Alam.

Pameran Seni 2018 oleh Lakar Wanita kali ini merupakan pameran berkumpulan ke tiga mereka sejak ditubuhkan. Jumlah artisnya bertambah. Tidak lagi sekadar dari sekitar

Selasa, 3 Julai 2018

Koleksi Sampul Raya 2011

Aku kira tahun ini (2011) masih lagi belum betul niat aku mengumpul sampul raya. So, yang ada hanya beberapa. Tapi beberapa ini sangat cantik dan masing-masing unik. Tahun itu syarikat aku bekerja berurusan sama Al-Rajhi Bank. Maka sampul kami pun sampul Al-Rajhi lah.

Depan dan belakangnya.

Ahad, 24 Jun 2018

Prem & Amoi: Sketches Raya

Selamat Hari Raya

Ada dua orang gadis. Berbaju kurung turquise itu Amoi aku panggil.

Amoi pegang pistol, berboot Dr Martens socks grey. Berbangle dan berchoker. Duduk atas kerusi antik, runner pua kumbu Sarawak. Prem, gadis berkebaya biru muda terlalu kurus. Memakai VR yang dimodified, berbunga orkid di rambut panjangnya. Pakai bangle dan boots kulit. Berkain songket. Mengikat pinggang dengan kain ikat merah, berpending. Tangan kanannya berbalut ala-Rey. Memegang staff Rey yang palsu di beli dari mudah.my. Di kaki Prem adalah seekor kucing random. Aku teringat Aunty Lolo dan Tan Pan.


Ada stool, R2D2, buku atas lantai, power extension. Kotak monitor, remote HyppTV, Ijoy vape dan beberapa e-liquid. EX5 merah, tin biskut cina, tombak prop dan tripod video. Manfrotto barangkali.


Sofa one seater. Nice kalau kaler kuning berlining umber.



Coffee table wood drift jati, bakul ayaman, kepala vacuum Pensonic, frame gambar, lilin deco, lighter Cricket, charcoal stick, acrylic dan brush jumpa bawah sofa masa vacuum semalam. Sejak bila ntah le. Sanitary pad - yes, my girl dah dewasa.


Almari buku jati. Buku dan buku dan buku yang beli tapi tak terbaca, album gambar dulu, AT-AT. Frame gambar Universal Studio Singapore orang bagi. Mangkok sia, pelita ayam, random books. Poster frame Ikea, payung pasar malam dan kaki, tongkat bertempat duduk untuk solat dan kotak berisi barang kenangan. Pokok Heliconia dalam pasu, salah satu catan Zurin Shaari, work lain, sejadah bersidai dan bendera PKR bergantung.


Motor naik tangga?

Ahad, 17 Jun 2018

Koleksi Sampul Raya 2010

Kebarangkalian hobi ini bermula dengan tidak sengaja amatlah tinggi. Tapi diteruskan dari tahun ke tahun dengan harapan boleh satu hari nanti menyumbang kepada research phd sendiri, atau dimanafaatkan untuk research orang lain.

Koleksi sampul raya tahun 2010 sikit. Ada kemungkinan sebahagian dikeluarkan pada tahun sebelumnya tapi dapat kat anak aku tahun 2010, maka aku dokumentasikan sebagai Koleksi Sampul Raya 2010.

Angpau Bank Islam

Rekaan Sampul Raya Jusco 2010
Pasaraya AEON yang terkenal sekarang dahulunya dikenali sebagai pasaraya Jusco - Jaya Jusco sebelum-sebelumnya. Jusco memangpun merupakan pasaraya dibawah syarikat AEON. Jusco di Malaysia kemudiannya melalui proses penjenamaan semula pada Mac 2012. Sampul raya Jusco bercorak ala batik lepas ini meletakkan kedua-dua logo AEON dan juga JUSCO serta servis maxValue pada design sampul rayanya.

Sampul Raya MAA Takaful.
'Angpau' MAA Takaful bermutu tinggi, dengan finishing cetakan Spot UV. Sayangnya aku ambik gambar sambil lewa maka hasilnya tidak cantik. Menampakkan rekaan rumah melayu dan tulisan ala

Khamis, 31 Mei 2018

List of Malaysian University Offering Animation Courses

ASWARA (Akademi Seni, Budaya & Warisan Kebangsaan)
http://www.aswara.edu.my/webportal/ms/fakulti-animasi-multimedia/
Located in the heart of KUALA LUMPUR, ASWARA is a government agency offering only art related courses. One of the few with Games Art Degree. Cheapest fees around. Part time lecturers are industry players.

FAKULTI ANIMASI & MULTIMEDIA
Diploma Animasi
Degree Animasi
Degree Seni Permainan Digital (Games Art)



KOLEJ TEKNOLOGI ALPHA
http://www.kolejteknologialpha.edu.my/program/
SEREMBAN 2.
The lecturers are all skilled and have industrial experience: those who were animating transformer of TOEI Japan back in the late 80s. Serious players.

SEKOLAH MULTIMEDIA KREATIF (CREAM)
Diploma Animasi



MMU (Multimedia University)
https://www.mmu.edu.my/cyberjaya/undergraduate/creative-multimedia/
CYBERJAYA.
Alumni includes those who created Upin Ipin, Ajen Ali & Boboiboy.

Bachelor of Multimedia (Hons.) (Animation and Visual Effects)



THE ONE ACADEMY
https://www.theoneacademy.edu.my/
SUNWAY, SUBANG.
And I'm pretty sure they are also in Penang. Has been around for quite some times.They have industry players teaching.

Diploma in Digital Animation



DASEIN ACADEMY
http://www.dasein.edu.my/
WANGSA MAJU
Design School. Offering a few more art / graphic design courses.

Diploma Animation


FITA, UITM (Universiti Teknologi MARA)
https://fita.uitm.edu.my/v4/index.php/en/25-fita
PUNCAK ALAM, SELANGOR

FAKULTI FILEM, TEATER & ANIMASI
Diploma Animasi
Degree Animasi 2D
Degree Animasi 3D

Selasa, 22 Mei 2018

Sembang Kencang


Arakian maka bercakaplah orang-orang pakai jari.
Muka dibalik pisi.
Keluarlah segala macam seranah sumpah hamun dan maki.
PRU itu hari.

Aku ingat nak suruh wife aku carik kueh koci.
Sebab it rymes dengan ritma lain.

Rabu, 2 Mei 2018

VR sketches


Ada tiga orang.
Satu laki dua perempuan.
Ada sedang mengarang.
Seorang cuba mengumpan.

Dalam tiga batang
Lampu bulat bergantung
Gandum dalam gantang
Kita bakar sampai rentung.


Perempuan itu rambut panjang.
Perempuan itu kuning.
Perempuan itu sedang menggapai.
Tulang ikan alam VR.

Ini bola melantun
Kalau tak dipegang habis memancut
Ini bukan pantun
Kalau takde bayang takde maksud

Selasa, 10 April 2018

Senarai Animation Company Malaysia

update list: Mei 2018

ANIMONSTA
http://www.animonsta.com/
Animation studio yang telah menghasilkan Boboiboy
Cyberjaya.


ANIMAPOINT
http://www.animapoint.net/
Finland based with studio in Malaya. 3D Animation.
Movie & series. Located di The Strand Kota Damansara.

ANIMASIA
http://animasia-studio.com/
Otai 2D Malaya. Work termasuk Bola Kampung, Supa Strikas dan Chuck Chicken.
Sangat visible di Disney Channel
Terletak di Kuchai Lama, KL.


BRAINY BONES STUDIOS
http://brainybonesstudios.com/
3D Animation studion in Cyberjaya.
Educational series. I think it has something to do with Brainy Bunch.
Sama je uniform colour.



CARTOON HOOLIGANS
https://www.youtube.com/user/CartoonHooligans
Based in PJ. Published on his YouTube Channel. Popular world wide. Going into 2 mil subs.
Send cvs to cartoonhooligansjob@gmail.com


Selasa, 6 Februari 2018

Seni Lukis & Seni Reka: Antara Minat dan Suka-Suka

Pengalaman bertemu pelajar lepasan SPM di Karnival Pendidikan Tinggi Negara KPTN tempoh hari. Ramai yang masih ragu-ragu samada mereka ada minat atau bakat dalam bidang seni. Rata-rata pelajar kurang faham mentafsir apa itu minat dan apa yang dikatakan suka-suka. Selalunya bila ditanya berkenaan minat melukis, pelajar akan mengangkat dahi, mata melihat atas sedikit, berfikir dan perlahan-lahan berkata, "Minat." Kurang tegas dan separa percaya.

Seni merupakan satu bidang yang luas. Biasanya merujuk kepada satu kepakaran yang melibatkan kemahiran menggunakan tangan untuk menghasilkan sesuatu yang indah. Bagi pelajar lepasan SPM, seni merupakan satu cabang ilmu yang ditawarkan oleh kebanyakkan IPTA dan IPTS seluruh negara. Seni sebagai satu bidang pembelajaran biasanya terbahagi 2. Seni persembahan dan seni tampak. Seni persembahan adalah tarian, muzik, lakonan dan seumpamanya. Manakala seni tampak lebih luas, dari seni reka grafik, seni halus, seni logam halus, seni tekstil, seramik termasuklah animasi. Kelompok seni tampak ini asasnya adalah melukis.

Saya rumuskan:

Minat Melukis
Sentiasa melukis - pada buku teks, buku kerja, kertas soalan SPM, pada waktu lapang, pada malam hari, kadang tahan mengantuk kerananya.

Suka Suka
Melukis hanya bila bosan.

Minat Melukis
Ada keinginan untuk menunjukkan/share hasil karya

Suka-Suka
Kurang keinginan untuk menunjukkan/share hasil karya

Minat Melukis
Ada rasa ingin improve. Mula meniru lukisan artis lain.
Mula merujuk dalam melukis. Tengok pokok jambu dan lukis pokok jambu, bukan dari imaginasi.

Sudah mula detailing.
Watak pakai baju apa, bawak beg jenama apa.

Sudah mula menyimpan hasil karya. Sudah mula ada sketch book.

Sudah mula cuba upload karya dalam deviant art, art station dll.

Pada pelajar lepasan SPM, hati-hati pilih kursus anda. 

Isnin, 22 Januari 2018

Senarai Lokasi KPTN 2018

Berikut adalah tarikh dan lokasi KPTN 2018 - Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2018.


Sabah (Tawau)     27 - 28 Januari          Eastern Plaza, Tawau
Sarawak (Miri)      27 - 28 Januari          Permaisuri Imperial City Mall, Miri

Melaka                    3 - 4 Februari            Melaka International Trade Centre (MITC)

Perlis                   10 - 11 Februari       Universiti Malaysia Perlis
Kedah                 10 - 11 Februari       Universiti Utara Malaysia

Johor                  24 - 25 Februari       Persada Johor
N9                      24 - 25 Februari       Politeknik Nilai

Terengganu           3 - 4 Mac        Universiti Malaysia Terengganu
Pahang                  3 - 4 Mac        Universiti Malaysia Pahang

Pulau Pinang       10 - 11 Mac   Politeknik Seberang Perai
Kelantan              10 - 11 Mac   USM (Kubang Kerian)

Sabah (KK)          17 - 18 Mac   1Borneo Hypermall
Labuan                17 - 18 Mac   Komplek Ujana Kewangan

Selangor           31 Mac - 1 April        UiTM Shah Alam

Perak                             7 - 8 April       Amanjaya Convention Centre, Ipoh
Sarawak (Kuching)        7 - 8 April       CityONE MegaMall Exhibition Centre



Karnival bermula jam 8 pagi ke 5 petang



Sabtu, 20 Januari 2018

Jadual Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2018

Seperti tahun lepas, Kementerian Pendidikan Tinggi KPT akan menganjurkan satu road tour ke 16 lokasi seluruh negara. Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2018 akan bermula 2hb Feb dan akan disertai oleh semua Universiti Awam, Kolej swasta dan segalanya berkenaan pendidikan. Tahun lepas PTPTN dan beberapa bank turut serta.


8 pagi - 5 petang
Masuk Percuma

Rabu, 10 Januari 2018

Ho Chi Minh Fine Art Museum

A good palce to visit in Ho Chi Minh is the Ho Chi Minh City Museum of Fine Art. The building itself is an impressive view. It is a huge place consisting of 3 bungalows. Yellow in colour, it used to be a home to a Chinese businessman in the early 1950s. What ever happened to them or their family is not known. The lady from the Museum counter mumbled something.

Very helpful and knowledgeable people.


Basic Where
HCM City Museum of Fine Art is located some 250 metres away from Ben Thanh Market - which is in the middle of the city.That's what google map says. It feels a little further than that. Especially when you are walking with 3 children along the main road.

Basic What
The museum is a museum obviously. It houses paintings of local artist. The most interesting ones were those being drawn during the Vietnam War with the USA. There is a small entrance fee. Which does not do justice to the value of art it has. A donation box should be place in the museum. I was there for about 3 hours. Lovely.

We got one with a signage.

One of the balcony

The main house is a U shape building with a court yard in the centre.


 


The tiles were nice. Small pieces of delicate ceramics.

The house itself was impressive. It is huge. I went around trying to imagine what would it be having a place like this. A family of 5. And you'll need a team of maids and a handyman around. I would have 4 dinning - breakfast, lunch, tea and dinner. And a few bedrooms to myself. Wow.


Signed 1972

Watercolour 1960 
signed 1969


1972

1960 or is it 1968 ?





The more recent art installation.