Isnin, 20 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya 2014

Ini adalah sebahagian dari koleksi 2014. Mungkin ada beberapa yang dapat dalam tahun itu tapi sebenarnya keluaran tahun sebelumnya. Seandai ada designer yang tahu tarikh produce sampul raya ini, harap maklumkan.


The Kinder Kin Shop dengan design baju kurungnya. Nice.
Tapi last sekali check, web itu sudah tidak wujud.


BSN dengan rekaan illustration / kartun. Tidak pasti siapa artistnya.
Carian Epipheo Studios di Google membuahkan hasil.
Mungkin outosrce design sampai ke sana.

Isnin, 6 Mei 2019

Tangki Air Rumah Bocor

Ini cerita bulan februari lalu. Atau... ini bukan cerita, ini ringkasan fakta.

Harga tukar tangki RM2,500.00
Kena deposit sikit nak beli tangki.

Tangki air rumah bocor: kalau bocor tepi boleh tampal. Kalau bocor bawah memang kena tukar.

Kerja menukar tangki melibatkan membuka bumbung, memotong kayu bumbung, memasuk dan mengeluarkan tangki, dan mengganti tangki serta pipe sekitarnya.

Tangki fibre glass hitam. Ada choice tangki aluminium.

Tangki bocor kerana batu kecik. Alaslah plywood.

Kerja makan masa 4 jam.

Ini gambar-gambar.

Pernah dibersihkan. Ini keladak 5 tahun.

Sabtu, 4 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya Angpau! 2013 (part 2/2)



Sampul AEON. Dengan font ala Grand Theft Auto.
You see, aku tak main pun game ni. Tapi aku tau.
Sebab font terpampang merata.

Jumaat, 3 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya Angpau! 2013 (part 1/2)

Ini sampul raya atau angpow yang dikumpul pada tahun 2013. Sudah maklum, bukan semua
dihasilkan tahun 2013, ada jugak yang dikeluarkan tahun-tahun sebelumnya, tapi kerana tak habis maka dipakai ulang.

Sangat teruja seandai designer sampul ini dapat meberi sepatah dua kata kat bahaian komen.



Bank Pembangunan punya design terbaik. I like.
Link depan belakang.

Khamis, 11 April 2019

Pameran WANITA INSPIRASIKU: 1 APRIL - 30 JUN


Semalam 9hb April 2019, telah berlangsung satu opening ceremony kepada satu pameran seni WANITA INSPIRASIKU. Pameran ini diadakan di Petangi Coffee House, Aras 5, Hotel Premiera, KL. Hotel ini terletak bersebelahan Mara Digital Mall.

Hotel Premiera menganjurkan satu siri pameran yang diberinama SIRI PAMERAN LUKISAN@PREMIERA 2-2019. Pameran ini berlangsung sepanjang tahun. Segmen Satu baru sudah tamat, dan WANITA INSPIRASIKU merupakan Segmen pameran ke duanya. WANITA INSPIRASIKU akan berpamer dari 1 April hingga 30 Jun 2019. Pameran seni ini mengetengahkan 4 orang artist wanita yang hebat - Ustazah Asni Abu Mansor Al Hafizah, Lyna Khairi, Hidawati Amin dan Zurin Shaari.

Isnin, 1 April 2019

Bulan Kartunis Malaysia 2019

Mereka semua kartunis!
April merupakan Bulan Kartunis Malaysia. Maka, mereka yang pernah atau sedang mencari makan sebagai seorang pelukis kartun dan komik, layak disambut dalam bulan ini. Tahun lepas, 1 April diangkat sebagai Hari Kartunis Malaysia, tahun ini, telah dibulankan. 

Aku yang kebetulan berada sekitar Rumah Kartun dan Komik Malaysia, Tasik Perdana, ini mengambil kesempatan hadir pada majlis perasmian Bulan Kartunis Malaysia. Dalam berpuluh-puluh kartunis yang hadir, aku cuma kenal seorang dua sahaja - itu pun dari dalam dunia animasi. Aku tak tahupun mereka kartunis. Majlis perasmian berlangsung dengan sederhana dan meriah. Dinding-dinding pameran penuh dengan hasil karya orang-orang berbakat, sehingga boleh

Sabtu, 2 Februari 2019

Perempuan Itu Angin







Dalam kesejukan malam itu, hanya bertemankan pelita ayam USB. Pelita canggih yang dibuat di China dan dibeli dari Bangla yang menjual di kedai Mamak Pakistan berpelayan Nepal di Jalan Masjid India. Tiba-tiba ada yang merasuk. Ada yang berang.