Selasa, 13 Ogos 2019

Sg Lembing: Lombong Bijih Timah


Sesuatu yang menarik di (berdekatan) Kuantan adalah Lombong Bijih Timah Sg Lembing. Lima bintang, family oriented, tidak lucah dan tiket berbaloi. Ianya sebuah lombong bawah tanah (terowong) yang telah ditinggalkan dan kami menghabiskan dua jam di sana. 



Di Mana Sebenarnya ?
Terletak di Sg Lembing, Pahang. Dari pantai Teluk Chempedak lebih kurang sejam drive. Menyusuri jalan kampung yang aman namun sesekali dikejutkan oleh si rempit tempatan. Pekan Sg Lembing juga interesting. Pekan lama pekan cina.

Jumaat, 19 Julai 2019

DBKL Parking Rate 2019



If you are wondering what is the parking rate in KL today, well here you are. Jadi bolehlah congak nak naik Grab ke nak drive kan..?

Some pointers:
Kadar Parking DBKL ini ada had 2 jam. Maka kalau ada meeting, selalu kena turun. Setiapp 2 jam. DBKL cari makan dengan saman. Pakai TnG pun sama.

Setiap 2 jam akan dikenakan RM4. Turun sambung lagi kena lagi RM4.

Sekian.

Khamis, 13 Jun 2019

ANIMATION KINGDOM XII


Aku bersama Head of Animation Program, Azhar.

Aku berpeluang memeriahkan ANIMATION KINGDOM XII. Ini majlis Degree / Diploma Show FiTA yang dijenamakan sebagai ANIMATION KINGDOM. Catchy bukan?

Itu saja. Cukup.

Isnin, 20 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya 2014

Ini adalah sebahagian dari koleksi 2014. Mungkin ada beberapa yang dapat dalam tahun itu tapi sebenarnya keluaran tahun sebelumnya. Seandai ada designer yang tahu tarikh produce sampul raya ini, harap maklumkan.


The Kinder Kin Shop dengan design baju kurungnya. Nice.
Tapi last sekali check, web itu sudah tidak wujud.


BSN dengan rekaan illustration / kartun. Tidak pasti siapa artistnya.
Carian Epipheo Studios di Google membuahkan hasil.
Mungkin outosrce design sampai ke sana.

Isnin, 6 Mei 2019

Tangki Air Rumah Bocor

Ini cerita bulan februari lalu. Atau... ini bukan cerita, ini ringkasan fakta.

Harga tukar tangki RM2,500.00
Kena deposit sikit nak beli tangki.

Tangki air rumah bocor: kalau bocor tepi boleh tampal. Kalau bocor bawah memang kena tukar.

Kerja menukar tangki melibatkan membuka bumbung, memotong kayu bumbung, memasuk dan mengeluarkan tangki, dan mengganti tangki serta pipe sekitarnya.

Tangki fibre glass hitam. Ada choice tangki aluminium.

Tangki bocor kerana batu kecik. Alaslah plywood.

Kerja makan masa 4 jam.

Ini gambar-gambar.

Pernah dibersihkan. Ini keladak 5 tahun.

Sabtu, 4 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya Angpau! 2013 (part 2/2)



Sampul AEON. Dengan font ala Grand Theft Auto.
You see, aku tak main pun game ni. Tapi aku tau.
Sebab font terpampang merata.

Jumaat, 3 Mei 2019

Koleksi Sampul Raya Angpau! 2013 (part 1/2)

Ini sampul raya atau angpow yang dikumpul pada tahun 2013. Sudah maklum, bukan semua
dihasilkan tahun 2013, ada jugak yang dikeluarkan tahun-tahun sebelumnya, tapi kerana tak habis maka dipakai ulang.

Sangat teruja seandai designer sampul ini dapat meberi sepatah dua kata kat bahaian komen.



Bank Pembangunan punya design terbaik. I like.
Link depan belakang.